Pleťové tonikum – objevte tajemství zdravé pleti

Vyznat se v záplavě kosmetických produktů určených pro pleť není nic snadného. Je tu však jeden, který rozhodně musíte vyzkoušet a zařadit i do své pravidelné péče o pleť. Jedná se o pleťové tonikum – naprostý zázrak v oblasti pleťové péče. Pokud tedy chcete docílit rozzářené, hydratované a hlavně zdravé pleti, čtěte dál. 

Co je vlastně tonikum?

Tonikum je kosmetický výrobek určený k tonizaci pleti, tedy pomyslnému mezikroku mezi čištěním a výživou. Jejím cílem je obnovit pH pokožky a současně ji hydratovat. K narušení hladiny pH pleti dochází poměrně často, zejména pak vlivem čištění. Právě proto se tonika používají vždy až po něm, aby tuto hladinu vrátila zase do normálu.

Pleť doporučujeme čistit ráno a večer. A stejně tak i používání tonika. Myslete však na to, že tonizace VŽDY následuje až po čištění, nikoliv před ním. 

 

Proč používat tonikum při péči o pleť?

Krásnou, zdravou a prozářenou pleť bez nedokonalostí chceme všichni. Cest, jak toho docílit je mnoho, ale v určitých bodech se vždy protínají. A jak už asi tušíte, tonikum je v tomto ohledu velmi významné. V kontextu péče o pleť má mnoho výhod:

  • Pomáhá obnovit přirozené pH pokožky.
  • Hydratuje pleť a zamezuje tvorbě suchých míst.
  • Zmírňuje zánět či podráždění pokožky.
  • Stahuje póry a reguluje tvorbu kožního mazu.
  • Podporuje celkovou regeneraci pleti.
  • Připravuje pleť na aplikaci dalších produktů, jako jsou krémy nebo séra.

Jak už jsme zmiňovali, tonikum je zázrak mezi pleťovou kosmetikou. Aby však skutečně fungovalo, jak má, je potřeba vybrat to správné pro váš typ pleti a také jej správně používat.


Jak používat tonikum?

Tonikum na obličej doporučujeme používat 2x denně. Ráno jako rozjasňovač pleti, který ji zároveň připraví na následnou péči a podpoří výdrž make-upu a večer jako dočišťující krok, který odstraní všechny nečistoty (včetně zbytků chlóru a vodního kamene), stáhne póry a pleť po celém dni zregeneruje. 

Většinou má podobu bezbarvé vodičky, kterou musíte na pleť aplikovat vatovým tampónkem. Díky této formě se do pokožky rychle vstřebává a nevyvolává potřebu jej z pleti ihned opláchnout. Pokud by vás to však přece jen napadlo, nechte tyto myšlenky myšlenkami. Tonikum se totiž z obličeje umývat nemá. Nechte jej proto chvíli působit a pokračujte v rutině tak, jak jste zvyklí.

 

Jaký je rozdíl mezi tonikem a micelární vodou?

Vypadají podobně, nanáší se podobně, ale stejné nejsou. Řeč je o časté záměně micelární vody a právě tonika. Pokud máte ve své koupelně oba tyto produkty, zopakujte si raději, k čemu slouží.

  • Micelární voda – slouží k čištění a odmaštění pleti a odstranění make-upu a nečistot.
  • Tonikum na pleť – samo o sobě nemá čisticí účinky a je vhodné až jako následující krok pro obnovu pH.

Váháte, zda používat micelární vodu, nebo tonikum? Účinky těchto produktů se nijak nevyvrací a používat je můžete bezpečně oba. Mějte pouze na paměti to, že tonikum by mělo následovat až po čištění. Jestli k němu však používáte micelární vodu, gely, oleje nebo třeba odličovací mléka, to už je na vás.

 

Jak vybrat to pravé?

Výběr té správné kosmetiky závisí na mnoha faktorech. Nejdůležitější je však váš typ pleti. Pokud totiž zvolíte produkty, které na váš typ nejsou určené, v lepším případě nebudou mít žádný efekt a v tom horším mohou její stav vaší rychle zhoršit. Jak tedy vybrat to nejlepší tonikum právě na vaši pleť?

 

Suchá pleť 

Pokud vás trápí suchá pokožka, je potřeba ji pravidelně hydratovat. K těmto účelům skvěle slouží třeba hydratační tonikum s kyselinou mléčnou od značky Pestle & Mortar, které kromě hydratace také zesvětluje pigmentové skvrny, odstraňuje odumřelé kožní buňky a minimalizuje jemné linky a vrásky. A navíc je bez alkoholu.

tonikum-nmf

Ideální volba, pokud hledáte tonikum pro svou suchou pleť.

 

Citlivá pleť

Ani citlivá pokožka není při výběru tonika problém. Stačí jen zvolit to pravé, které ji nepodráždí. Zvolte proto hydratační tonikum pro citlivou pleť, jako je třeba Soothing Toner od Susanne Kaufmann, které zklidňuje, regeneruje a vyživuje kdykoliv během dne.

soothing-toner

 I pro citlivou pleť se dají najít ty správné produkty.

 

Mastná pleť

I s mastnou pletí se dá společně s tím správným tonikem jednoduše zatočit. Dopřejte si proto péči třeba v podobě Purifying Toner od Susanne Kaufmann nebo Exfoliating brightening tonic od Emmy Hardie, které jsou antibakteriální a viditelně stahují póry. Mají osvěžující účinky a navracejí pleti její rovnováhu.

tonikum-emma-hardie

 

Mastná pleť vyžaduje speciální péči. Třeba jako tohle tonikum.

 

Smíšená pleť

I když spadáte do nejpočetnější skupiny lidí se smíšenou pletí, stále to neznamená, že můžete bezpečně používat cokoliv. Stejně jako předchozí skupiny, i tato je specifická a při péči byste měli volit produkty, které jsou pro ni určené. Vyzkoušejte proto třeba produkt Exfoliate s kyselinou glykolovou od značky Pestle & Mortar, který rozjasňuje, hydratuje a zároveň odstraňuje odumřelé kožní buňky a stahuje póry. 

Exfoliate

 Ideální produkt pro téměř všechny typy pleti. Nejvíce ale pro tu smíšenou.

 

Dopřejte své pleti to nejlepší a vyzkoušejte sílu pleťových tonik. S výběrem toho správného vám rádi poradíme, takže se na nás neváhejte obrátit nebo nás navštivte na naší prodejně v Brně.

 

Chci rozjasněnou a zdravou pleť